Assam SLET Paper 1 Solved 2014 | SLET NE Paper 1 Solved 2014


Assam SLET Paper 1 Solved 2014

SLET NE Paper 1 Solved 2014

[Time: 1.15 hour; Maximum Marks: 100]

Note: There are Sixty (60) questions, out of which you are to answer fifty (50) questions only. If you answer more than fifty (50) questions, then only the first fifty (50) questions attempted will be evaluated. The questions carry two (2) marks each.

In this post you will get Assam SLET Paper 1 Solved 2014 with Proper Explanation. SLET NE Commerce Solved Paper (2012 to 2022) is also available on our website.

Assam SLET Exam is conducted every year by SLET Commission NE Region. Question Papers of Assam SLET Exam is tough as compared to UGC NET Exam question paper. Syllabus of Assam SLET (SLET NE) Exam and UGC NET exam is similar. You can refer Assam SLET Paper 1 syllabus for 2023 here.

assam slet paper 1 solved 2014

Also Read: Assam SLET (SLETNE) Solved Question Papers – General Paper Solutions (2012 to 2023)

Assam SLET Paper 1 Solved 2012

Assam SLET Paper 1 Solved 2013

Assam SLET Paper 1 Solved 2014

Assam SLET Paper 1 Solved 2015

Assam SLET Paper 1 Solved 2017

Assam SLET Paper 1 Solved 2018

Assam SLET Paper 1 Solved 2019

Assam SLET Paper 1 Solved 2021

Assam SLET Paper 1 Solved 2022

Assam SLET Paper 1 Solved 2023

1. Which one of the following Indians (or of Indian origin) is not a novel laureate?

(A) Rabindranath Tagore.

(B) Mulk Raj Anand.

(C) V.S. Naipaul.

(D) Amartya Sen.

Ans: (B) Mulk Raj Anand.

2. The following are abbreviated names of four institutions of our Country:

CSIR, IARI, ICMR, ICAR

In the expansion of which does the word “Industrial” occur?

(A) CSIR.

(B) IARI.

(C) ICMR.

(D) ICAR.

Ans: (A) CSIR.

[Hint – CSIR = Council of Scientific and Industrial Research.

IARI = The Indian Agricultural Research Institute commonly known as the Pusa Institute.

ICAR = Indian Council of Agricultural Research.

ICMR= Indian Council of Medical Research]

3. LPG stands for:

(A) Localisation Privatisation Generalisation.

(B) Liberalisation Provincialisation Generation.

(C) Legalisation Presentation Globalisation.

(D) Liberalisation Privatisation Globalisation.

Ans: (D) Liberalisation Privatisation Globalisation.

4. Find the odd man out in these anagrams.

(A) GONAM.

(B) PATRRO.

(C) NABAAN.

(D) PLEAP.

Ans: (B) PATRRO.

[Hint: GONAM = MANGO, PATRRO = PARROT, NABAAN = BANANA, PLEAP = APPLE.

5. The term ‘Computer literacy’ means

(A) Knowing what a computer can do and cannot do.

(B) Ability to write computer programs.

(C) Knowing the use of software packages useful in daily life.

(D) Ability to assemble computers.

Ans: (C) Knowing the use of software packages useful in daily life.

6. Match Column 1 with Column II and Choose the Correct Answer from the Following Codes:

Column I (Symbols) Column II
(a)  ≯ 

(b) ≠

(c) ≮

(d) ≥

(i) Equal to or less than

(ii) Not greater than

(iii) Equal to or greater than

(iv) Not less than

(v) Not equal to

(vi) Less than but not equal to

Ans: (a)  – ii. (b) – v, (c) – (iv), (d) – (iii)

7. Success in a teaching profession depends upon:

(A) honesty and hard-word.

(B) keeping student happy.

(C) pleasing management authorities.

(D) keeping the sanctity of the occupation.

Ans: (A) honesty and hard-word.

8. In an examination it was found that:

                                                Section P             Section Q

Number of students =        45                           55

Mean score                =          40                           60

What is the mean score of the combined group?

(A) 31.

(B) 41.

(C) 51.

(D) 61.

Ans: (C) 51.

[Hint: {(45*40)+(55*60)}/(45+55) = 51]

9. Benjamin S. Bloom identified the following six educational objectives (arranged here in alphabetical orders)

1. Analysis.

2. Application.

3. Comprehension.

4. Evaluation.

5. Knowledge.

6. Synthesis.

Arrange them hierarchically (from bottom upward)

Which of the following is the correct hierarchy?

(A) (B) (C) (D)
3

5

2

6

1

4

2

3

4

5

6

1

4

6

1

2

3

5

5

4

2

6

1

3

Ans: (D) 5 4 2 6 1 3

[Hint: Bloom’s taxonomy of cognitive objectives describes learning in six levels in the order of: knowledge, comprehension, application, analysis, synthesis and evaluation.]

10. Which one of the following is a cause of global warming?

(A) Large scale deforestation.

(B) Volcanic eruptions.

(C) Gradual decrease of Sun-Earth distance.

(D) Accumulation of green-house gases.

Ans: (D) Accumulation of green-house gases.

[Hint:  Global warming takes place when greenhouses gases such as carbon dioxide and other such pollutants accumulate in the atmospheric layer and absorb sunlight and other solar rays.]

11. In a certain locality of a large city, most of the families belong to the middle class, except one industrialist’s family whose income is one hundred time more than those of others. Which of the following measures of central tendency will be most appropriate as the average monthly income of the people in that locality?

(A) Arithmetic Mean.

(B) Geometric Mean.

(C) Harmonic Mean.

(D) Median.

Ans: (D) Median. [Median is not affected by extreme values.]

Untitled 15

The missing number and letter are:

(A) 22 and U.

(B) 21 and U.

(C) 22 and V.

(D) 23 and T.

Ans: (C) 22 and V.

13. Computers process data into information by working exclusively with

(A) multimedia.

(B) numbers.

(C) characters.

(D) words.

Ans: (C) characters.

14. Check the Odd term out

(A) Internet.

(B) Linux.

(C) UNIX.

(D) Windows.

Ans: (A) Internet. [Hint: All other are operating system except Internet.]

15. The main purpose of classroom communications is:

(A) To help pupils to pass examination.

(B) To complete the course on time.

(C) To enable pupils to select probable questions for examination.

(D) To help pupils to understand the topic in hand.

Ans: (D) To help pupils to understand the topic in hand.

16. Which of the following is an essential characteristic of a teacher trying to acquire an ‘achievement’ mindset?

(A) Positive orientation towards student achievement.

(B) Sincere concern for raising the reputation of his institution.

(C) Commitment towards duties of a teacher.

(D) Persistence in achieving his objective or goal.

Ans: (A) Positive orientation towards student achievement.

17. Who was the first Assamese to be appointed as Professor of Cotton College?

(A) Krishna Kanta Handique.

(B) Surjya Kumar Bhuyan.

(C) Phanidhar Dutta.

(D) Birinchi Kumar Baruah.

Ans: (B) Surjya Kumar Bhuyan.

18. The following table shows the scores of 10 students in two tests X and Y.

Scores in X

Scores in Y

15

18

9

15

18

12

15

16

14

22

12

15

10

16

18

10

12

13

12

19

The percentages of students getting 18 in test X and test Y are

(A) 20 and 10 respectively.

(B) 20 and 20 respectively.

(C) 10 and 20 respectively.

(D) None of the above.

Ans: (A) 20 and 10 respectively.

19. Sustainable development means:

(A) Development not beyond what is absolutely necessary.

(B) As much development as it possible.

(C) Development that will not harm future generations.

(D) Development which is in tune with the development of the neighbouring countries.

Ans: (C) Development that will not harm future generations.

20. The following are abbreviations used in writings on environmental management. The expanded forms appearing alongside may be True or False. Indicate your responses using the Codes given below.

(a) ASTRA – Centre for Appropriate Science and Technology for Rural Areas.

(b) NEED – Needs-oriented Economic and Ecological Development.

(c) WIDER – World Institute for Development Economics Research.

(d) MINAS – Minimum National Standards.

Codes:

(A) (a)-True, (b)-False, (c)-True, (d)-False.

(B) (a)-False, (b)-True, (c)-True, (d)-False.

(C) (a)-False, (b)-False, (c)-True, (d)-True.

(D) (a)-True, (b)- True, (c)-True, (d)- True.

Ans: (C) (a)-False, (b)- False, (c)-True, (d)- True.

[Hint: ASTRA: Network for Environment and Economic Development.

NEED: Network for Environment and Economic Development.]

21. Choose the missing number:

Untitled 16

(A) 39.

(B) 34.

(C) 32.

(D) 30.

Ans: (B) 34. [Hint: 3+5=8+5=13+8=21+13+34]

22. Among the following the Indian Company to design and manufacture super computers is

(A) C – DOT.

(B) C – DAC.

(C) CMC.

(D) HP.

Ans: (B) C – DAC.

23. Find the odd man out

Untitled 17

(A) 2.

(B) 3.

(C) 4.

(D) 6.

Ans: (C) 4.

24. The following are some of the ways of teaching-learning:

(a) Pupils activity.

(b) Demonstration.

(c) Lecture.

(d) Dictation of notes.

(e) Memorizing answers of probable questions.

(f) Discussion.

(g) Reading of textbooks.

Which of the following combinations is likely to produce best communication?

(A) (c) (b) (a) (f).

(B) (c) (g) (e) (f).

(C) (b) (d) (e) (g).

(D) (c) (d) (e) (a).

Ans: (A) (c) (b) (a) (f).

25. Which of the following are essential for a head of an institution to manage his job efficiently and effectively?

Choose the answer using the codes given below:

1. Professional qualification in Teacher Education.

2. Post-graduate qualification in a discipline.

3. Familiarity with the socio-political situation in the locality.

4. Soft-skills training.

5. Good Communication skills.

Codes   Essential requirements

(A)     2      3              4              5.

(B)     1       2              3              5.

(C)     1       3              4              5.

(D)     1      2              4              5.

Ans: (B)     1          2             4            5.

26. Match Column I with Column II and choose the correct answer from the following code:

Column I

Column II

(a) Muslim University.

(b) SNDT.

(c) NEHU.

(d) IIT.

(i) Mumbai.

(ii) Shillong.

(iii) Kanpur.

(iv) Aizawl.

(v) Lucknow.

(vi) Aligarh.

Codes:

(A) (a)-(vi), (b)-(v), (c)-(iv), (d)-(iii).

(B) (a)-(vi), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii).

(C) (a)-(v), (b)-(vi), (c)-(iv), (d)-(ii).

(D) (a)-(v), (b)-(iv), (c)-(vi), (d)-(ii).

Ans: (B) (a)-(vi), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii).

27. After the reconstruction of the Quinton Hall at Shillong, devastated by the Great Assam Earthquake of 1897, Sir Henry Cotton – the then Chief Commissioner of Assam, invited the following person to inaugurate it:

(A) Rabindranath Thakur.

(B) M.K. Gandhi.

(C) Gunaviram Barooah.

(D) Swami Vivekananda.

Ans: (C) Gunaviram Barooah.

28. Fill in the blank and choose the correct answer:

4    16    36    64    _______

(A) 81.

(B) 96.

(C) 100.

(D) 121.

Ans: (C) 100. [Hint: SQR of 2 & 4 & 6 & 8 & 10]

29. The scatter diagram shown below indicates the relative positions of ten individuals in two variables X and Y

Untitled 18

What is the likely value of the coefficient of correlation between X and Y?

(A) + 0.2.

(B) + 0.8.

(C) – 0.2.

(D) – 0.8.

Ans: (C) – 0.2. [Negative Correlation between two variables]

30. The following are two statements – one is labelled as a assertion (Ass) and the other is labelled as reason (R).

Assertion (Ass): The boiling point of water decreases as the altitude increases.

Reason (R): Atmosphere pressure increases with the increase in altitude.

Which of the following is true?

(A) Both Ass and R are individually true and R is the correct explanation of Ass.

(B) Both Ass and R individually true but R is not the correct explanation of Ass.

(C) Ass is true but R is false.

(D) Ass is false but R is true.

Ans: (D) Ass is False but R is True.[Read Google Book]

31. In an individual town delinquency among adolescent students is found to be increasing. To study this problem a college teacher undertakes a research project with the belief that delinquency is mainly due to lack of control of parents over their children. Such a belief – as a starting point – is known as:

(A) Thesis.

(B) Antithesis.

(C) Synthesis.

(D) Hypothesis.

Ans: (D) Hypothesis.

32. A few men were ploughing in the field with a few bulls. Taking the men and bulls together, there were altogether 24 legs and 7 heads.

Say which one is true – the number of men and bulls were:

(A) 1 and 6.

(B) 2 and 5.

(C) 3 and 4.

(D) 4 and 3.

Ans: (B) 2 and 5.

33. A teacher has to teach a class of students who are busy talking among themselves. He / She should:

(A) Start teaching and hope the students will listen.

(B) Call for attention and wait until the students are ready to listen.

(C) Teach to the few students sitting in front.

(D) Express displeasure and go out of the class.

Ans: (B) Call for attention and wait until the students are ready to listen.

34. The height of boy-students in the Higher Secondary level is found to be normally distributed with a mean of 66 inches and a standard deviation (SD) of 2 inches.

What percentage of boys will fall between 64 inches and 68 inches?

(A) 68%.

(B) 78%.

(C) 88%.

(D) 98%.

Ans: (A) 68%.

35. If an examination, 25% of the candidates failed in Mathematics and 12% in English. If 10% failed in both the subjects and 292 candidates passed in both the subjects, the total number of candidates who appeared in the examination was –

(A) 300.

(B) 400.

(C) 460.

(D) 500.

Ans: (B) 400. [Hint= 25% + 12% – 10% = 27% failed. It means 73% passed which is equivalent to 292. So, total number candidates will 100% which is 292*100/73=400]

36. The following are two statements – one is an assertion (Ass) and the other is a reason (R).

Assertion (Ass): There is no atmosphere on the moon’s surface.

Reason (R): Because the moon’s gravitation is not sufficiently high to sustain an atmosphere.

Which one of the following is true?

(A) Both Ass and R are true but R is the correct explanation of Ass.

(B) Both Ass and R true but R is not the correct explanation of Ass.

(C) Ass is true, but R is false.

(D) Ass is false, but R is true.

Ans: (B) Both Ass and R are true but R is not the correct explanation of Ass.

37. Match List I with List II and choose the correct answer from the code given below:

List I (Person)

List II (Field of Activity)

(a) Hargovind Khorana.

(b) Homi Jehangir Bhaba.

(c) Sarvapalli Radhakrishnan.

(d) Prafulla Chandra Roy.

(i) Philosophy.

(ii) Chemistry.

(iii) History.

(iv) Biology.

(v) Statistics.

(vi) Physics.

Codes:

(A) (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(v).

(B) (a)-(ii), (b)-(v), (c)-(iii), (d)-(vi).

(C) (a)-(iv), (b)-(vi), (c)-(i), (d)-(ii).

(D) (a)-(iii), (b)-(v), (c)-(ii), (d)-(iv).

Ans: (C) (a)-(iv), (b)-(vi), (c)-(i), (d)-(ii).

38. The primary duty of the teacher is to:

(A) Raise the intellectual standard of the students.

(B) Improve the physical standard of the students.

(C) Help all-round development of the students.

(D) Imbibe value system in the students.

Ans: (C) Help all-round development of the students.

39. The following are the scores of 9 students of Section A and 10 students of Section B of a certain class:

Section A

Section B

62

38

50

43

65

40

72

67

47

Median = 50

38

75

45

69

46

60

42

49

36

62

What percentages of students in section B are above the median score of section A, which is 50?

(A) 25%.

(B) 30%.

(C) 40%.

(D) 45%.

Ans: (C) 40%. [ Hint: 4 out of total 10]

40. A research scholar has obtained a fairly high coefficient of correlation between two variables X and Y. Without considering any other factor, which of the following conclusion can the researcher safely jump into?

(A) That X depends upon Y.

(B) That Y depends upon X.

(C) That both X and Y depend upon some common factor.

(D) That none of these.

Ans: (B) That Y depends upon X.

41. The maximum number of points of intersection of

2 lines is 1.

3 lines are 3.

4 lines are 6.

5 lines are 10.

What is the maximum number of points of intersection of 6 lines?

(A) 10.

(B) 12.

(C) 15.

(D) 24.

Ans: (C) 15.

[Hint: 2 lines = 1, 3 lines = 1+2, 4 lines = 1+2+3, 5 lines = 1+2+3+4, 6 lines = 1+2+3+4+5]

42. Every machine connected to the Internet has a unique address. What is that address known as?

(A) URL.

(B) IP address.

(C) Internet Address.

(D) Machine Address.

Ans: (B) IP address.

43. P 40% of 300

Q 30% of 500

Which one of the following is true?

(A) P is equal to Q.

(B) P is greater than Q by 30.

(C) P is less than Q by 30.

(D) Q is less than P by 30.

Ans: (C) P is less than Q by 30.

44. A research scholar wishes to study children’s behaviour in relation to other children and adults. For this purpose, which of the following data collection devices will be most suitable?

(A) Questionnaire.

(B) Interview.

(C) Participant Observation.

(D) Non-participant Observation.

Ans: (C) Participant Observation.

45. Which of the following is not an application software?

(A) MS-WORD.

(B) MS-EXCEL.

(C) MS-WINDOWS.

(D) MS-POWERPOINT.

Ans: (C) MS-WINDOWS. [It is an operating system and rest are application software.]

Read the following passage and answer the questions No. 46 to No. 50.

Research on the uses of atomic energy had been going on at a gradually accelerating pace since January, 1939, when Lise Meitner explained that the uranium atom could be split. The discovery opened up two divergent paths for its exploitation. Most physical scientists realized that nuclear energy, derived from the splitting, or fissioning, or the atom, might be used either to generate power for peaceful purposes or to create super-weapons.

In general, however, it was the scientists who were personally acquainted with Hitler’s New Order who first became most interested in the possible military uses of atomic energy and its effect on the existing balance of political power. Most American-born physicists were not originally so concerned with this aspect, because they had not yet become accustomed to thinking of new scientific truths in terms of their military applications.

And from the beginning, of course, some of the physicists, both European and American, who considered the potential of atomic weapons were horrified at the thought of the devastation they might spread throughout the world.

46. Since January 1939, what kind of research was going on at an accelerating pace?

(A) Splitting of atom.

(B) Fission of uranium.

(C) Uses of atomic energy.

(D) Creation of super-weapon.

Ans: (D) Creation of super-weapon.

47. What did Lise Meitner explain?

(A) That power of peaceful purpose could be generated.

(B) The super-weapon could be created.

(C) That uranium atom could be split.

(D) None of these.

Ans: (C) That uranium atom could be split.

48. Who were personally acquainted with Hitler’s New Order?

(A) Politicians.

(B) Engineers.

(C) Journalists.

(D) Scientists.

Ans: (A) Politicians.

49. In the passage, one sentence goes like this:

“The discovery opened up two divergent paths”

Here the word “discovery” is referred to:

(A) Hitler’s New Orders.

(B) That uranium atom could be split.

(C) Uses of atomic energy.

(D) Existing balance of power.

Ans: (B) That uranium atom could be split.

50. At the thought of possible devastation who were horrified?

(A) Some of the American physicists.

(B) Some of the European physicists.

(C) Some physicists, both European and American.

(D) The American Government.

Ans: (C) Some physicists, both European and American.

51. Which one of the following is not a former President of India?

(A) Rajagopalachari.

(B) Rajendra Prasad.

(C) Sarvapalli Radhakrishnan.

(D) V.V. Giri.

Ans: (A) Rajagopalachari.

52. Choose the missing numbers

Untitled 19

(A) 31 and 185.

(B) 30 and 185.

(C) 31 and 195.

(D) 30 and 195.

Ans: (C) 31 and 195.

53. DDT is a

(A) greenhouse gas.

(B) degradable pollutant.

(C) non-degradable pollutant.

(D) none of the above.

Ans: (C) non-degradable pollutant.

54. Which one of the following is a stored program machine?

(A) Microprocessor.

(B) Microcomputer.

(C) Analog Computer.

(D) Calculator.

Ans: (A) Microprocessor.

55. The term PC means

(A) Private Computer.

(B) Personal Computer.

(C) Professional Computer.

(D) Personal Calculator.

Ans: (B) Personal Computer.

56. Which one from the following list is the correct answer to the statement that L-seismic wave can travel –

(A) Through the entire body of the earth.

(B) Only through the crust of the earth.

(C) Only through the crust and mantle of the earth.

(D) Only along the solid surface of the earth.

Ans: (A) Through the entire body of the earth.

57. Which of the following is not an Input / Output unit of a computer?

(A) Printer.

(B) Monitor.

(C) Scanner.

(D) CPU.

Ans: (B) Monitor.

58. From the following list, identify the State where no oil and natural gas have been discovered.

(A) Meghalaya.

(B) Arunachal Pradesh.

(C) Assam.

(D) Nagaland.

Ans: (B) Arunachal Pradesh.

59. Full form of MODEM is

(A) Modulator – Demodulator.

(B) Modern Modulator.

(C) Modulating – Demodulating Machine.

(D) Modern Emulator.

Ans: (A) Modulator – Demodulator.

60. Which of the following is not a unit used to measure computer memory?

(A) ZB.

(B) GB.

(C) TB.

(D) CB.

Ans: (D) CB.


Leave a Comment

error: Content is protected !!