Assam SLET Paper 1 Solved 2021 | SLET NE Paper 1 Solved 2021


Assam SLET Paper 1 Solved 2021

SLET NE Paper 1 Solved 2021

[Time: 1.15 hour; Maximum Marks: 100]

Note: There are Fifty (50) questions . The questions carry two (2) marks each.

In this post you will get Assam SLET Paper 1 Solved 2021 with Proper Explanation. SLET NE Commerce Solved Paper (2012 to 2022) is also available on our website.

Assam SLET Exam is conducted every year by SLET Commission NE Region. Question Papers of Assam SLET Exam is tough as compared to UGC NET Exam question paper. Syllabus of Assam SLET (SLET NE) Exam and UGC NET exam is similar. You can refer Assam SLET Paper 1 syllabus for 2023 here.

assam slet paper 1 solved 2021

Assam SLET Paper 1 Solved 2021

1. Ozone layer in outer atmosphere protects us from:

A) Cosmic Rays.

B) UV-C.

C) UV-B.

D) Both B) and C).

Ans: D) Both B) and C).

[Hint: The stratospheric ozone layer is Earth’s “sunscreen” – protecting living things from too much ultraviolet radiation from the sun. Most UV-B and all UV-C is absorbed by ozone (O3) molecules in the upper atmosphere.UVA is not filtered as significantly by the atmosphere.]

2. Match each item of List I with the right item of List II and select the correct match from the codes given below:

List I

List II

1. Sunderlal Bahuguna.

2. Murlidhar Devidas Amte.

3. Amrita Devi.

4. Verghese Kurien.

(i) tuberculosis.

(ii) Khejri tree.

(iii) green revolution.

(iv) Chipko Movement.

(v) leprosy.

(vi) Pinus roxburghii.

(vii) iron-wood tree.

(viii) White Revolution.

(ix) Narmada Bachao Movement.

Codes:

A) 1-(ii), 2-(iv), 3-(v), 4-(ix).

B) 1-(iv), 2-(v), 3-(ii), 4-(viii).

C) 1-(iv), 2-(i), 3-(vi), 4-(viii).

D) 1-(ix), 2-(v), 3-(vii), 4-(iii).

Ans: B) 1-(iv), 2-(v), 3-(ii), 4-(viii).

3. Horizontal equivalent is the horizontal distance between two successive lines which is called –

A) isobaths.

B) latitudes.

C) isobars.

D) contours.

Ans: D) contours. [Read Google Book for Paper 1]

4. Consider the following conversation:

Ritam: I just heard that Julie had failed in her annual examination.

Niha: That can’t be true; her class attendance is more than 90%.

From the conversation it can be inferred that –

A) Niha knows that Ritam is a liar.

B) Ritam knows that Julie has actually failed in her annual examination.

C) Niha assumes that whoever is regular in class cannot fail in the examination.

D) Niha assumes that in order to pass the examination one has to be regular in class.

Ans: C) Niha assumes that whoever is regular in class cannot fail in the examination.

5. The arithmetic mean of four integers was computed as 15. Later it was seen that the number 10 was wrongly taken to be 30. What will be the correct mean of the numbers?

A) 35.

B) 5.

C) 20.

D) 10.

Ans: D) 10. [Hint: (AM * n – Wrong item + correct item)n = (15*4-30+10)/4=10]

Assam SLET (SLETNE) Solved Question Papers – General Paper Solutions (2012 to 2022)

Assam SLET Paper 1 Solved 2012

Assam SLET Paper 1 Solved 2013

Assam SLET Paper 1 Solved 2014

Assam SLET Paper 1 Solved 2015

Assam SLET Paper 1 Solved 2017

Assam SLET Paper 1 Solved 2018

Assam SLET Paper 1 Solved 2019

Assam SLET Paper 1 Solved 2021

Assam SLET Paper 1 Solved 2022

6. 84000 in a publishing concern which aims to translate all of:

A) Valmiki’s works.

B) Buddha’s words.

C) Muhammad’s words.

D) Guru Teg Bahadur’s words into modern languages.

Ans: B) Buddha’s words.

[Hint: 84000 is a global non-profit initiative to translate all of the Buddha’s words into modern languages and provide free and open access to over 230,000 pages.]

7. Theory or Research which comes first?

A) Theory, because it provides insight.

B) Research, because that is the only way one can develop the theory.

C) It depends on one’s point of view.

D) The question is meaningless because one cannot have one without the other.

Ans: C) It depends on one’s point of view.

8. Full form of MOOC is

A) Mass-Oriented Open Course.

B) Massive Open Online Course.

C) Mass-Oriented Online Course.

D) Mass Online Open Course.

Ans: B) Massive Open Online Course.

The following table gives the percentage of marks obtained by five students in three different subjects in an examination. Study the table and answer the questions based on it. The numbers within brackets give the total marks in each subject. (Question numbers 9 to 13).

Subject (Total marks)

Students

English (150)

Mathematics (120)

General Studies (100)

S

90

90

60

T

80

100

40

X

60

100

50

Y

90

80

70

Z

80

70

80

 9. What is the aggregate of marks obtained by T in all the three subjects?

A) 200.

B) 250.

C) 280.

D) 340.

Ans: C) 280.

10. What is the overall percentage of Y?

A) 80.

B) 81.35.

C) 83.35.

D) 85.

Ans:A) 80.

11. The number of students who have obtained 60% or above in all the subjects are

A) 2.

B) 3.

C) 4.

D) 5.

Ans: B) 3.

12. Average marks obtained in English by the 5 students are

A) 90.

B) 100.

C) 110.

D) 120.

Ans: D) 120

13. How many students have secured more than 100 marks in Mathematics?

A) 5.

B) 4.

C) 3.

D) 2.

Ans: C) 3.

14. For improvement of Science Education in schools, the National Policy on Education does not have provision for:

A) Training for Science and Mathematics teacher.

B) Science kits to upper primary schools.

C) Library facilities in Secondary and Senior Secondary schools.

D) Facilities for free admission and tuition fees for SC/ST rural girls with STAR Marks in class X final examination.

Ans: D) Facilities for free admission and tuition fees for SC/ST rural girls with STAR Marks in class X final examination.

15. Which one of the following is an ISRO Satellite which can also be used for defence purpose?

A) Astrosat.

B) INSAT.

C) Oceansat.

D) RISAT

Ans: D) RISAT

[AstroSat is the first dedicated Indian astronomy mission aimed at studying celestial sources in X-ray, optical and UV spectral bands.

GSAT-7 or INSAT-4F is a multi-band military communications satellite developed by the ISRO.

Oceansat is a series of earth observation satellites built, launched, and operated by ISRO and dedicated to oceanography and atmospheric studies.

RISAT – The satellite is intended to provide services in the field of Agriculture, Forestry and Disaster Management.

16. DFD stands for:

A) Data Feeding Diagram.

B) Data Flow Diagram.

C) Data Feeding Device.

D) Data Flow Device.

Ans: B) Data Flow Diagram.

17. Consider the following statement followed by the assumptions numbered I and II.

Statement: If you have any problems, bring them to me.

Assumptions:

I – You have some Problems.

II – I can solve any problem.

Choose the correct option from below:

A) Only assumption I is implicit in the statement.

B) Only assumption II is implicit in the statement.

C) Neither I nor II is implicit in the statement.

D) Both I and II are implicit in the statement.

Ans: B) Only assumption II is implicit in the statement.

18. The Population of Guwahati was 3000 on 31st December of a particular year. In the next calendar year, population increases by 4% and in the subsequent calendar year it is decreased by 3%. What was the total population after the two calendar years?

A) 3208.

B) 3028.

C) 2028.

D) 3026.

Ans: D) 3026. [Hint: 3000+4% = 3120 – 3% = 3026]

19. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List – I (newspapers)

List – II (published from)

1. The Tribune.

2. The Sangai Express.

3. Deccan Herald.

4. Hindustan Times.

(i) Manipur.

(ii) Assam.

(iii) Sikkim.

(iv) Chandigarh.

(v) Karnataka.

(vi) Kerala.

(vii) New Delhi.

Codes:

A) 1-(ii), 2-(iii), 3-(iv), 4-(vii).

B) 1-(iv), 2-(i), 3-(v), 4-(vii).

C) 1-(ii), 2-(i), 3-(vi), 4-(iv).

D) 1-(ii), 2-(i), 3-(v), 4-(vii).

Ans: B) 1-(iv), 2-(i), 3-(v), 4-(vii).

20. A number of things that can go wrong in research and hence, there is a need for –

A) flexibility and perseverance.

B) wisdom to know the right time quite.

C) sympathetic supervisors.

D) an emergency source of finance.

Ans: A) flexibility and perseverance.

21. SWAYAM is designed to achieve the three cardinal principles of Education Policy, viz.,

A) liberty, equality, fraternity.

B) liberty, equality, quality.

C) access, equity, quality.

D) access, equity, liberty.

Ans: C) access, equity, quality.

22. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List – I (University)

List – II (Year of Establishment)

1. Dibrugarh University.

2. Tripura University.

3. Manipur University.

4. Sikkim University.

(i) 1948.

(ii) 1985.

(iii) 2006.

(iv) 1987.

(v) 1965.

(vi) 1980

(vii) 2000.

(viii) 1967.

Codes:

A) 1-(v), 2-(iv), 3-(vi), 4-(iii).

B) 1-(v), 2-(iv), 3-(ii), 4-(vii).

C) 1-(i), 2-(vii), 3-(vi), 4-(iii).

D) 1-(viii), 2-(vi), 3-(iv), 4-(iii).

Ans: A) 1-(v), 2-(iv), 3-(vi), 4-(iii).

23. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List – I

List – II

(a) Veld.

(b) Banjara.

(c) Baikho.

(d) Japvo.

(e) Raisina.

(f) Lignite.

(i) variety of coal.

(ii) festival.

(iii) peak.

(iv) grassland.

(v) tribe.

(vi) hill.

Codes:

A) (a)-(vi), (b)-(iii), (c)-(v), (d)-(iv), (e)-(ii), (f)-(i).

B) (a)-(v), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(iii), (e)-(vi), (f)-(i).

C) (a)-(iv), (b)-(v), (c)-(ii), (d)-(iii), (e)-(vi), (f)-(i).

D) (a)-(iv), (b)-(v), (c)-(vi), (d)-(iii), (e)-(i), (f)-(ii).

Ans: C) (a)-(iv), (b)-(v), (c)-(ii), (d)-(iii), (e)-(vi), (f)-(i).

24. A digital database of academic awards provided by the Government of India:

A) National Digital Library.

B) National Academic Library.

C) National Academic Depository.

D) National Digital Depository.

Ans: C) National Academic Depository.

25. There are five players A, B, C, D and E in a group led by Jet Nunisa to an event held at London. One of them plays Football, one plays Tennis and one plays Chess. A and D are maids and play no games. No woman plays either Chess or Football. There is married couple where E (Mr. Nunisa) is the husband. C’s brother is B who is neither Chess player nor Tennis player. Who plays Chess?

A) E.

B) D.

C) C.

D) B.

Ans: A) E.

26. If the price of petrol first increases by 10%, and then decreases by 10%; what is the net change in the price of petrol?

A) No change.

B) 1% decrease.

C) 1% increase.

D) 4% increase.

Ans: B) 1% decrease.

27. A style of journalism that emphasizes sensational crime stories, gossip columns about celebrities and sports starts, extreme political views and opinions from one perspective, junk food news, and sun sign astrology is known as:

A) Tabloid journalism.

B) Envelope journalism.

C) ATM journalism.

D) None of these.

Ans: A) Tabloid journalism.

28. The meaning of bibliometry is –

A) a function of library network.

B) information management services.

C) information management tools.

D) classical library service.

Ans: C) information management tools.

29. The most important cause of failure of a teacher lies in the area of –

A) Verbal ability.

B) interpersonal relationship.

C) strict handling of students.

D) lack of command over the knowledge of the subject.

Ans: D) lack of command over the knowledge of the subject.

30. The personal tutor of the Chinese Buddhist monk Xuanzang was:

A) Pingala.

B) Aryabhata.

C) Shilabhadra.

D) Madhava.

Ans: C) Shilabhadra.

31. A biodegradable waste is –

A) polythene bags.

B) broken glass and crockery.

C) livestock waste.

D) discarded plastic.

Ans: C) livestock waste.

32. Firewall in computer is used for:

A) Authentication.

B) Data transmission.

C) Security.

D) Monitoring.

Ans: C) Security.

33. If ROSE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 and PREACH is coded as 961473, what will be the code for SEARCH?

A) 246173.

B) 214763.

C) 214673.

D) 216473.

Ans: C) 214673.

Untitled 26

[Hint: 4*1=4*2=8*3=24*4=96*5=480*6=2880]

35. Communication that takes place between two individuals is:

A) Mass Communication.

B) Intrapersonal Communication.

C) Group Communication.

D) Interpersonal Communication.

Ans: D) Interpersonal Communication.

36. Which one of the following is not covered under Intellectual Property Rights?

A) Copyrights.

B) Patents.

C) Trade Marks.

D) Thesaurus.

Ans: D) Thesaurus.

37. The teacher’s role in an institute of Higher Education is to

1. provide information to students.

2. promote self-learning among students.

3. help students to solve their personal problems.

4. encourage cut-throat competition among students.

Find the correct answer from the codes given below:

A) 1 and 4 are correct.

B) 2 and 3 are correct.

C) 1 and 2 are correct.

D) 3 and 4 are correct.

Ans: C) 1 and 2 are correct.

38. National Education Day is an annual observance in India to commemorate the birth anniversary of:

A) Pandit Madan Mohan Malaviya.

B) Maulana Abul Kalam Azad.

C) M. C. Chagla.

D) Triguna Sen.

Ans: B) Maulana Abul Kalam Azad.

39. Himadri is:

A) A seismic centre in the Himalayas.

B) A missile testing range in Odisha.

C) A space application centre in Nicobar Island.

D) Indian station for geological studies in the Arctic region.

Ans: A) A seismic centre in the Himalayas.

40. Which of the following monitors user activity on the Internet and transmits that information in the background to someone else?

A) Malware.

B) Spyware.

C) Worm.

D) Virus.

Ans: B) Spyware.

41. The kind of knowledge that we get by the assumption of similarity between two different kinds of knowledge is known as:

A) Arthapatti Pramana.

B) Anupalabddhi Pramana.

C) Shabda Pramana.

D) Upamana Pramana.

Ans: D) Upamana Pramana.

Untitled 27

43. Which one of the following is not a component of communication?

A) Sender or source and message and signal.

B) Medium or channel of communication.

C) The receiver or destination.

D) Speaking-listening, writing-reading.

Ans: D) Speaking-listening, writing-reading.

Read the passage and answer Question Nos. 44 to 47.

Not only does the lack of education among the women make the dissemination of nutrition education difficult, it appears to be a major obstacle to campaigns for family planning. It is significant that one of the most successful family planning efforts has been in Korea where literacy is over 80 per cent.

Thailand, Singapore, Hong Kong and Taiwan have also had more satisfactory results that, for example, Afghanistan, Pakistan, Bangladesh, India or Indonesia, where a large proportion of the female population is illiterate.

The educational level of women is significant also because it has a direct impact on their chances of employment; and the number and percentage of employed women in a country’s total labour force has a direct bearing on both the Gross National Product (GNP) and the disposable income of the individual family.

In our country, Kerala and Mizoram have achieved cent percent literacy, but Bihar, Jharkhand and Rajasthan are lagging far behind in spite of the best Endeavour initiated by the HRD ministry through the governments concerned and the NGOs.

44. Korea has been successful in family planning because the Korean women are –

A) well-educated.

B) well-educated and well-employed.

C) literate enough to understand its significance.

D) exposed to nutrition education.

Ans: C) literate enough to understand its significance.

45. The countries where family planning programmes have been satisfactory are:

A) Korea and Indonesia.

B) Thailand, Singapore, Korea, India and Hong Kong.

C) Thailand, Afghanistan, Korea and Pakistan.

D) Taiwan, Hong Kong, Korea, Thailand and Singapore.

Ans: D) Taiwan, Hong Kong, Korea, Thailand and Singapore.

46. According to the passage, lack of education among the women has a direct bearing on –

A) the GNP of the country.

B) her chances of getting an elite job.

C) total labour force of the country.

D) her knowledge of nutritional value of food.

Ans: A) the GNP of the country.

47. One of the most disadvantages of the lack of education among women is that they –

A) cannot be persuaded to plan their families.

B) do not know how to cook and the value of nutritious food.

C) cannot earn more money.

D) cannot communicate with outsiders well.

Ans: A) cannot be persuaded to plan their families.

48. Communication normally means –

A) establishment of a common understanding through transfer of meaning from one person to another.

B) stimulation of common symbols in various minds through symbolic interaction.

C) creation of meaning in other through stimulus response activities.

D) All of the above.

Ans: D) All of the above.

49. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List I

List II

1. Descriptive research.

2. Applied research.

3. Fundamental research.

4. Quantitative research.

(i) is based on the measurement of quantity or amount.

(ii) is that related to some abstract idea(s) or theory.

(iii) includes surveys and fact-finding enquiries of different kinds.

(iv) aims at finding a solution for an immediate problem facing a society or an industrial / business organisation.

(v) is mainly concerned with generalisations and with formulation of a theory.

Codes:

A) 1-(iii), 2-(v), 3-(ii), 4-(i).

B) 1-(ii), 2-(v), 3-(iii), 4-(i).

C) 1-(iii), 2-(iv), 3-(v), 4-(i).

D) 1-(iii), 2-(i), 3-(v), 4-(ii).

Ans: C) 1-(iii), 2-(iv), 3-(v), 4-(i).

50. An inference (anumana) consists of ________ avayavas. The correct number in the box is:

A) 3

B) 4

C) 5

D) 6

Ans: C) 5

Hint: An inference must have three terms. They are middle term(hetu), major term ( sâdhya) and the minor term( paka). An inference(anumâna) consists of five propositions.


Leave a Comment

error: Content is protected !!