Correlation Analysis MCQS [UKPSC Assistant Accountant Exam 2023]

Correlation Analysis MCQS

UKPSC Assistant Accountant Exam

Total Marks in this Section: 06 Marks

In this Post You will get Correlation Analysis MCQS for UKPSC Assistant Accountant Exam. This UKPSC Assistant Accountant exam is conducted every year by Uttarakhand Government.

This Exam is conducted into two medium – Hindi Medium and English Medium.

Hindi Medium exam is known as UKPSC Sahayak Accountant Exam and English Medium Exam is known as UKPSC Assistant Accountant Exam.

Question Paper Consists of Two Parts – Section A (Commerce and Management) and Section B – Hindi. Section A Consists of 80 Questions and Section B Consists of 20 Questions.

Correlation Analysis MCQS is an important chapter of Business Statistics which covers 06 Marks. We are preparing UKPSC Assistant Accountant Exam Notes. We keep our posts updated, so visit our website frequently. Thanks.

correlation analysis mcqs

1. The range of coefficient of correlation:

a) Has no limits.

b) Can be less than 1.

c) Can be more than 1.

d) Varies between +1.

Ans: d) Varies between +1.

2. If two variable varies in the same proportion, then the correlation is said to be:

a) Positive correlation.

b) Negative correlation.

c) Perfect correlation.

d) No correlation.

Ans: c) Perfect correlation.

3. If increase (or decrease) in one variable corresponds to an increase (or decrease) in the other, the correlation is said to be:

a) Positive correlation.

b) Negative correlation.

c) Perfect correlation.

d) No correlation.

Ans: a) Positive correlation.

4. If increase (or decrease) in one variable corresponds to a decrease (or increase) in the other, the correlation is said to be:

a) Positive correlation.

b) Negative correlation.

c) Perfect correlation.

d) No correlation.

Ans: b) Negative correlation.

5. If change in one variable does not affect other variable, there is:

a) Positive correlation.

b) Negative correlation.

c) Perfect correlation.

d) No correlation.

Ans: d) No correlation.

6. Probable error is

a) .06745 S.E.

b) .6457 S.E.

c) .6753 S.E.

d) .7673 S.E.

Ans: a) .06745 S.E.

7. While drawing a scatter diagram if all points appear to form a straight line going downward from left to right, then it is inferred that there is:

a) Perfect positive correlation.

b) Simple positive correlation.

c) Perfect negative correlation.

d) No correlation.

Ans: d) No correlation.

8. Increase in prices and selling of products is an example of:

a) Positive correlation.

b) Negative correlation.

c) Perfect correlation.

d) No correlation.

Ans: b) Negative correlation.

9. Age of husbands and wives is an example of:

a) Positive correlation.

b) Negative correlation.

c) Perfect correlation.

d) No correlation.

Ans: a) Positive correlation.

10. Intelligence of a person and colour of his shoes is an example of:

a) Positive correlation.

b) Negative correlation.

c) Perfect correlation.

d) No correlation.

Ans: d) No correlation.

11. Coefficient of determination is defined as:

a) r3

b) 1 – R2

c) 1 + r2

d) r2

Ans:d) r2.

12. Karl Pearson’s coefficient of correlation measures:

a) Quantitative data.

b) Qualitative data.

c) Both Quantitative and Qualitative data.

d) None of the above.

Ans: a) Quantitative data.

13. Spearmen’s Rank correlation measures:

a) Quantitative data.

b) Qualitative data.

c) Both Quantitative and Qualitative data.

d) None of the above.

Ans: b) Qualitative data.

14. If sum of the product of deviations of X and Y series from their means, i.e.,XY is zero, the coefficient of correlation shall be

a) + 1.

b) 0.

c) – 1.

d) None of these.

Ans: b) 0.

15. The coefficient of correlation is ________ change of scale and origin.

a) Dependent.

b) Independent.

c) Neutral.

d) None of the above.

Ans: b) Independent.

Also Read: Business Statistics Chapterwise MCQs

1. Measure of Central Tendency MCQs

2. Measure of Dispersion MCQs

3. Correlation Analysis MCQs

4. Regression Analysis MCQs

5. Index Number MCQs

6. Business Statistics MCQs

For More Details, Visit Official website of UKPSC Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant) Official Website

Leave a Comment

error: Content is protected !!