Regression Analysis MCQS [UKPSC Assistant Accountant Exam 2023]


Regression Analysis MCQS

UKPSC Assistant Accountant Exam

Total Marks in this Section: 06 Marks

In this Post You will get Regression Analysis MCQS for UKPSC Assistant Accountant Exam. This UKPSC Assistant Accountant exam is conducted every year by Uttarakhand Government.

This Exam is conducted into two medium – Hindi Medium and English Medium.

Hindi Medium exam is known as UKPSC Sahayak Accountant Exam and English Medium Exam is known as UKPSC Assistant Accountant Exam.

Question Paper Consists of Two Parts – Section A (Commerce and Management) and Section B – Hindi. Section A Consists of 80 Questions and Section B Consists of 20 Questions.

Regression Analysis MCQS is an important chapter of Business Statistics which covers 06 Marks. We are preparing UKPSC Assistant Accountant Exam Notes. We keep our posts updated, so visit our website frequently. Thanks.

regression analysis mcqs

1. GM of the two regression coefficients is known as:

a) Correlation.

b) Regression.

c) Rank correlation.

d) Multiple Correlation.

Ans: a) Correlation.

2. Regression coefficient is independent of:

a) Units of measurement.

b) Scale and origin.

c) Both a) and b).

d) None of them.

Ans: c) Both a) and b).

3. Number of regression lines are:

a) 1.

b) 2.

c) 3.

d) 4.

Ans: b) 2.

4. Regression lines will be parallel if r =:

a) +1.

b) -1.

c) 0.

d) None of the above.

Ans: c) 0.

5. There will be only one regression line for two variables if:

a) r = +1.

b) r = -1.

c) r = 0.

d) Both a) & b).

Ans: d) Both a) & b).

6. Two regression lines intersect each other at:

a) Mean of X & Y.

b) Median of X & Y.

c) Mode of X & Y.

d) None of the above.

Ans: a) Mean of X & Y.

7. Which of the following statement are correct about regression coefficient?

a) Both regression coefficients will have the same sign.

b) If one regression co-efficient is above unity, then the other regression co-efficient should be below unity.

c) If both the regression co-efficient are negative, correlation co-efficient should be negative.

d) All of the above.

Ans: d) All of the above.

8. Regression analysis is also known as:

a) Variance analysis.

b) Multivariate analysis.

c) Quantitative analysis.

d) Qualitative analysis.

Ans: b) Multivariate analysis.

9. If both the regression coefficients are negative, the correlation coefficient would be:

a) Positive.

b) Negative.

c) Regression coefficients are always positive.

d) Regression coefficients are always negative.

Ans: b) Negative.

10. The regression lines cut each other at the point of

a) Average of X and Y,

b) Average of X only,

c) Average of Y only,

d) The median of X and Y,

Ans: a) Average of X and Y.

11. The regression line of Y on X

a) Minimizes total of the square of the horizontal deviation,

b) Total of the squares of the vertical deviations,

c) Both vertical and horizontal deviations,

d) None of them.

Ans: a) Minimizes total of the square of the horizontal deviation.

12. The farther the two regression lines cut each other

a) Greater will be the degree of correlation,

b) The lesser will be the degree of correlation,

c) Does not matter,

d) None of them.

Ans: b) The lesser will be the degree of correlation.

13. Where r is zero the regression lines cut each other making an angle of

a) 300

b) 600

c) 900 i.e., parallel to OY and OX,

d) None of them.

Ans: d) None of them.

14. The greater the value of r,

a) The better are estimates, obtain through regression analysis,

b) The worst are the estimates,

c) Really makes no difference,

d) None of them.

Ans: a) The better are estimates, obtain through regression analysis.

15. When one regression coefficient is negative, the other would be

a) Bivariate,

b) Positive,

c) Zero,

d) None of them.

Ans: a) Bivariate.

16. With bxy= 0.5 and r = 0.80 and variance of y = 16, the standard deviation of X equals to

a) 2.50.

b) 6.40.

c) 10.00.

d) 25.60.

Ans: a) 2.5.

Also Read: Business Statistics Chapterwise MCQs

1. Measure of Central Tendency MCQs

2. Measure of Dispersion MCQs

3. Correlation Analysis MCQs

4. Regression Analysis MCQs

5. Index Number MCQs

6. Business Statistics MCQs

For More Details, Visit Official website of UKPSC Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant) Official Website


Leave a Comment

error: Content is protected !!